ИЗБРАНА СНИМКА
ПРЕДСТОЯЩО:
08.06.2019 - 12-то Национално надиграване "Тъпан бие, хоро се вие" - покана

За дванадесети пореден път в дните на Розобера, в град Казанлък се организира Национално надиграване “Тъпан бие, хоро се вие”. Денят на надиграването е 08 юни 2019 г., събота, от 16:00 ч., Площад „Севтополис” Казанлък. В ранните съботна и неделна утрини всички участници са поканени на Розобер в Розовите градини, за да се докоснат до аромата и насладят на красотата на маслодайната Казанлъшка Роза. Броят на клубовете, формациите, участниците и тяхната националност е без ограничения.

Продължава...
 
08.06.2019 - 5-то Национално детско надиграване “За ръчица“ - покана

Уважаеми преподаватели, ръководители и изпълнители на Български народни хора и ръченици в българското училище, читалище, школа… За пета поредна година в града на „Розите и Тракийските царе“ Казанлък, се организира Национално детско надиграване “За Ръчица“, под надслов „Деца играят българско хоро”. Целта на надиграването е да стимулира желание и любов в децата, да танцуват хората на българина. Българските народни хора от мегдана, корен, предание, бит… Основа за развитие на богатото ни народно, танцово изкуство. Децата, добро начало, за достойно бъдеще!  Денят на надиграването е 08 юни 2019 г. / събота /, от 11:00 ч., площад „Севтополис” град Казанлък.

Продължава...
НАМЕРЕТЕ НИ И ВЪВ ...

Народно читалище " Ж А Р 2002 "

Народно читалище "Ж А Р  2002" е създадено през 2002 г., като културен институт с фолклорна насоченост. Чрез своите творчески колективи, Читалището изследва и съхранява обичаите и традициите на българския народ. Читалището активно участва в организацията и провеждането на различните празници в Община Казанлък. Народно читалище "Ж А Р 2002" е огън на емоциите, магия която остава.

В ФА "Палавници", ТФ "Луди млади" и КНХ "Жар" танцувате за красота, здраве, удоволствие. За художниците работи Ателие "Пъстроцвет". Организират се български сватби, празници и ритуали.

ТВОРЧЕСКИ  КОЛЕКТИВИ

  • - Фолклорен ансамбъл “Палавници”
  • - Танцова формация “Луди млади”

Представят различни фолклорни спектакли и ритуали от бита на българина. Участници са в редица фестивали в Р. Украйна, Р. Румъния, Р. Турция, Р. Албания, Р. Македония. Носители на гран при от международен конкурс. Спечелен проект на японската фондация “Osaka in the world”, едномесечно турне в град Осака, Япония.
Гл. худ. ръководител и хореограф Петър Белчев. Деана Петкова -Хореограф. Мартин Петров - Хореограф

  • - Клуб за народни хора и ръченици "ЖАР"

Клуб за български хора и ръченици от различните фолклорни области на България. Участват в национални надигравания и фолклорни спектакли в страната, и чужбина.

  • - Формация “Етнос”

Изследва и запазва бита и традициите на различните етноси.
Ръководител Тодорка Петкова

  • - Ателие “Пъстроцвет”

Изработва картички и пана от рисувана коприна. Създава художествени произведения с фолклорни мотиви.
Худ. ръководител Катя Зографова.

  • - Ателие “Бит и традиции”

Пресъздава ритуалите “Розобер”, “Розоварене”, “Сватба”, народният обичай “Сирни заговезни” и др.. Събира, разучава и запазва народни хора, песни, танци и носии от различните етнографски области на България.
Ръководители Дора Петкова и Тодор Колев.

  • - Театрална фолкстудия

 

ШКОЛИ И КУРСОВЕ

- Школа по български народни танци

- Школа по характерни танци

- Школа по спортни танци за удоволствие

- Школа по забавни танци

- Школа по ориенталски танци

- Школа по народно пеене

- Школа по народни инструменти

- Школа по изобразително изкуство

- Школа по приложни изкуства

- Алианс с изучаване на английски език, изобразително изкуство, музика и предучилищна подготовка

 

ЗАНАЯТИ

Изработване на картички и пана от рисувана коприна.

 

Читалище "Жар 2002", област Стара Загора, община Казанлък

гр. Казанлък п.к. 6100 Председател: Тодорка Христова Петкова