ИЗБРАНА СНИМКА
ПРЕДСТОЯЩО:
За 31-ва поредна година НЧ "ЖАР 2002" град Казанлък, организира Сирни Заговезни, ритуал "По клади"

За 31-ва поредна година НЧ "ЖАР 2002" град Казанлък, организира Сирни Заговезни, ритуал "По клади", на поляната пред Етнографски комплекс "Кулата", в град Казанлък!
Уважаеми съграждани и гости на град Казанлък, елате със семействата си на празника, да се огреем и пречистим край огъня, да извием кръшно българско хоро и си поискаме прошка!
Станете част от Ритуал за здраве и плодородие!

https://www.facebook.com/events/411839754583800

 

Продължава...
НАМЕРЕТЕ НИ И ВЪВ ...

25.06.2018 - Голяма фолклорна сватба на Еньовден в Казанлък

Българската сватба в миналото е била един от най-интересните и най-сложните обредни комплекси на традиционната ни битова култура. Днес тя привлича вниманието с поредицата от обредни действия, с пъстротата на носиите и накитите, с разнообразието от обредни предмети и песни. Нейната сложност произтича от централното място и важната роля на брака в личния и обществения живот на човека.

Това да се избръсне младоженецът, да се сплете косата на булката, да се забули, да се изведе, да се прости с родата –  са все неща, които се правят във всяка една сватбена церемония. Разликите в отделните етнографски области и краища на България са в нюансите и в детайлите кое, кога и как се прави. Но тук е важно и традицията в рода, както и носията разказват младото семейство Димитър и Деана Топалови.

От Старата селска къща на Етнографски комплекс "Кулата" през къщата на художника Дечко Узунов до Алиоловата къща в Казанлък, се изпълниха различни сватбени обичаи сборувани от Тракийската фолклорна област, и всичко това на Еньовден. Тракийската е една от най-красивите и най-богатите сватби,  правени в миналото споделя Председателят на Народни Читалище "ЖАР-2002" и майка на булката Дора Петкова, защото в нея са живеели богати хора и поминъкът е свързан с плодородието на земята, която ги храни.

Многобройните гости на сватбата бяха облечени с пъстроцветни носии както от различни фолклорни области, така и носещи родовата памет. Освен носии от Тракийската фолклорна област се забелязаха и носии от Пиринска, Северняшка, Добруджанска, Родопска, Шопска  области. Сред гостите на сватбата бе и професор и доктор на науките Албена Георгиева от института за етнология и фолклористика с етнографски музей към. На тържеството попитахме Доцентът по Хореография, към катедра „Хореография” на Факултета по изкуствата към ЮЗУ „Неофит Рилски” – Благоевград Георги Гаров. Гости също бяха и преподавателите от ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Катедра „Хореография“ от Благоевград проф. Николай Цветков, док. Петьо Кръстев, както и други колеги и приятели от Катедрата. Те също взеха участие в пресъздаването на ритуалите и дадоха своя принос за обогатяване и съхраняване на традицията.

Фолклорната сватба се случи благодарение на Исторически музей "Искра", Художествена галерия Казанлък и Общински театър "Любомир Кабакчиев", които предоставиха старинните къщи за времето на ритуалите.


Free Joomla Extensions